Liga protiv raka Grada Drniša, Kralja Zvonimira 10; 095 884 7499; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ukoliko i Vi želite pomoći radu Lige obratite nam se preko kontakt podataka koji se nalaze ovdje.

Hrabre žene koje su preboljele rak dojke nosile revije

Liga protiv raka Šibensko – kninske županije je u utorak 19. prosinca obilježila svoju 55. obljetnicu postojanja i aktivnog rada.

Svečani program koji je uključivao svečanu sjednicu članova, članica i volontera Lige u okviru kojeg je Danći Mihovilčević, dr.med., predsjednica Lige protiv raka Šibensko – kninske županije izložila referat s popratnom videoprojekcijom kojom se osvrnulo na rad i djelovanje Lige.

Potom je uslijedila modna revija šibenskih dizajnera koja je održana u suradnji sa Gradskom knjižnicom "Juraj Šižgorić" Šibenik. Modnu reviju nosile su žene hrabrog duha koje su preboljele ili se još nose s procesom liječenja karcinoma dojke. Ova revija nije samo priča o modi jer ona u fokus stavlja snagu, hrabrost i zajedništvo.

U programu su sudjelovale i "Šibenske šuštine" koje su svojim nastupom uveličale proslavu.

Nastavi čitati

Naša članica, Mirjana Knez, ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji fizicka osoba - volonter/volonterka

Naša dugogodišnja volonterka, članica Lige i nekadašnja predsjednica udruge gđa. Mirjana Knez je ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji fizička osoba - volonter/volonterka.

Grad Šibenik zajedno sa Savjetom mladih Grada Šibenika i Udrugom mladih "Mladi u EU" uz podršku Volonterskog centra "POZITIVA" organizirao je dodjelu godišnje nagrade za najistaknutijeg volontera/ku, kordinatora/cu volontiranja i organizatora volontiranja na području Šibensko-kninske županije u 2023. g.

Cilj dodjele godišnje volonterske nagrade je poticanje volonterskog rada u lokalnoj zajednici kroz nagrađivanje volonterskog doprinosa pojedinca i organizacija koje provode volontiranje.

Svečana ceremonija je održana dana 12.12.2023. g. u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku.

Nastavi čitati

Liga obilježila 20 godina rada

Liga protiv raka grada Drniša svečanom sjednicom obilježila je 20 godina djelovanja u zajednici. Liga je nestranačka, neprofitna, nevladina udruga, kojoj je cilj edukacija primarne prevencije svih vrsta karcinoma u zajednici, te rad s osobama oboljelima od karcinoma i njihovim obiteljima.

U svom dvadesetogodišnjem radu Liga je bila organizator brojnih preventivnih pregleda, radionica i edukativnih predavanja u cilju prevencije karcinoma. Podizanje svijesti o važnosti prevencije najvažniji je čimbenik u postizanju boljih rezultata u borbi protiv raka. Liga je organizirala brojne humanitarne aktivnosti u cilju prikupljanja financijskih sredstava za nabavu lijekova i liječenje oboljelih od karcinoma.

Važno je istaknuti suradnju Lige s zdravstvenim ustanovama i srodnim udrugama na području grada Drniša i Šibensko kninske županije. Liga je dobitnik nekoliko nagrada i priznanja, a najznačajnija je Nagrada grada Drniša i Hrvatske lige protiv raka.

Raditi na dobrobit onima kojima je pomoć najpotrebnija, ciljevi su koji obvezuju na daljnji rad Lige.

Nastavi čitati

U Drnišu i Oklaju obilježen Dan narcisa!

Liga protiv raka grada Drniša održala je još jednu uspješnu javnozdravstvenu aktivnost. Na štandovima u Drnišu i Oklaju volonteri Lige dijelili su građanima donirane cvjetove narcisa i promidžbeni materijal o prevenciji raka dojke. Cvijet narcisa postao je simbol u borbi protiv raka dojke.

Cilj je bio upozoriti žene o odlasku na preventivne preglede dojki, te da vode brigu o svom zdravlju. Rak dojke je izlječiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Zadnjih nekoliko godina smrtnost od raka dojke je u padu. Žene nas ipak čuju i odazivaju se na preventivne preglede.

Nastavi čitati

Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4.veljače. Rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, te veliki ekonomski, društveni i zdravstveni teret u većini zemalja svijeta.

U Hrvatskoj s rakom živi oko 170 000 osoba, a svake godine je oko 25 000 novooboljelih, te 14000 umrlih.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka, želimo podići svijest građana o prevenciji malignih bolesti, dijagnostici i pravovremenom liječenju. Želimo ukazati na potrebu većeg odaziva na Nacionalne preventivne programe prevencije, koji bi omogućio otkrivanje raka u ranom stadiju.

Od velike važnosti u sprječavanju raka također je uklanjanje rizičnih čimbenika, kao što su pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, pretilost. Potrebno je usvojiti zdrave životne navike (tjelovježba, pravilna prehrana). Prema dostupnim istraživanjima gotovo 40% slučajeva raka može se spriječiti učinkovitom prevencijom.

Hrvatski sabor je potkraj 2020. godine usvojio Nacionalnu strategiju protiv raka. Kroz desetogodišnje razdoblje predviđena je provedba mjera prevencije, poboljšanja liječenja i dijagnostike prema najvišim standardima, te smanjenja smrtnosti. Dosljednom provedbom mjera Nacionalne strategije do 2030 godine mogu se spasiti deseci tisuća života.

Nacionalni strateški okvir protiv raka, je ne samo zdravstveno nego i demografsko i ekonomsko pitanje. 

Liga organizirala predavanje o prevenciji karcinoma

Mjesec studeni je mjesec borbe protiv karcinoma. Tim povodom Liga protiv raka grada Drniša organizirala je stručno predavanje 7.11.2022. "Prehrana u prevenciji karcinoma". Predavanje je održala magistra nutricionizma Marija Živković, koja je stručno obradila teme vezane uz rizične čimbenike u prehrani. Prekomjerna konzumacija šećera, masti, te prekomjeran unos proteina iz mesa. Također je rizik termička obrada namirnica pri visokim temperaturama i procesirani proizvodi.

Skrenula je pozornost na zaštitnu ulogu vitamina D, B12, folne kiseline i protuupalno djelovanje omega 3 masnih kiselina.

Preporuka u prehrani za konzumaciju cjelovitih žitarica, voća, povrća, nemasnog mesa i ribe.

Građani su poslije predavanja postavljali pitanja za pojedine teme, te su mogli na dijagnostičkoj vagi mjeriti udio mišićne mase, masnog tkiva, procjenu koštane mase i vode u tijelu.

Nastavi čitati

U Drnišu obilježen Dan ružičaste vrpce

U subotu 1. Listopada 2022.god. u Drnišu je obilježen Dan ružičaste vrpce. Mjesec listopad je međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, a prve subote u listopadu obilježava se Dan ružičaste vrpce. To je javnozdravstvena aktivnost kojom se želi ukazati na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Također se daje potpora ženama koje se bore s ovom zloćudnom bolesti, kao i onima koje su izgubile životnu bitku.

Važno je upozoriti žene mlađe od 50 godina koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom prevencije, da vode brigu o svom zdravlju.

Rak dojke se ne može spriječiti, ali ranim otkrivanjem se može izliječiti.

Mnogi Drnišani posjetili su štand Lige i u druženju s volonterima Lige dobili potrebne informacije i doprinijeli da još jedna aktivnost Lige bude uspješna.

Nastavi čitati

Ligi Nagrada Grada Drniša

U prigodi obilježavanja Dana grada Drniša i blagdana sv. Roka, održana je svečana sjednica gradskog vijeća. Tom prigodom Liga protiv raka grada Drniša dobila je Nagradu Grada Drniša, za postignute rezultate u humanitarnom radu. Nagradu je predao predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Dželalija, a preuzela predsjednica udruge Mirjana Knez.

Liga djeluje 19 godina, a glavni ciljevi su edukacija stanovništva i prevencija o problemu raka, te rad s oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji. Liga je u svom dugogodišnjem radu bila nosilac brojnih humanitarnih aktivnosti u cilju prikupljanja financijskih sredstava za liječenje oboljelih od karcinoma. Također je organizirala mnoge edukativne kampanje u cilju prevencije karcinoma. Podizanje svijesti o važnosti prevencije, najvažniji je čimbenik u postizanju boljih rezultata u borbi protiv raka.

Nastavi čitati

Iskreno i od srca se zahvaljujemo svima koji nesebično i s ljubavlju pomažu rad naše udruge! Vaše novčane priloge možete uplatiti na žiro račun broj: HR6124070001100618185 (OTP banka d.d. Hrvatska).