Liga protiv raka Grada Drniša, Kralja Zvonimira 10; 095 884 7499; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ukoliko i Vi želite pomoći radu Lige obratite nam se preko kontakt podataka koji se nalaze ovdje.

Obavijest o predavanju i raspravi povodom mjeseca borbe protiv raka vrata maternice

Obilježavamo mjesec borbe protiv raka vrata maternice. Tim povodom Zavod za javno zdravstvo Šibensko - kninske županije u suradnji s Ligom protiv raka Grada Drniša organizira javno predavanje i raspravu na temu "Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, cijepljenje protiv HPV-a i važnost dijagnostike HPV-a u prevenciji karcinoma vrata maternice".

Cilj predavanja je educirati žene o važnosti odlaska na preventivne preglede i brige o vlastitim zdravlju.

 Predavači su:

  • Suzi Vatavuk, dr. med., spec. epidemiologije, koordinatorica Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternicpe
  • Ana Marija Ljubenković, dr. med., sepcijalizantica epidemiologije
  • Ivana Bego, dr. med., spec. medicinske mikrobiologije i parazitologije, Služba za kliničku mikrobiologiju, ZZJZ Šibensko-kninske županije
  • Marija Skelin Čupić, dr. med., spec. ginekologije

Predavanje će se održati u utorak 31.01.2023.g. u 18:00 sati u prostoru Narodne knjižnice Drniš.

Veselimo se Vašem sudjelovanju.

Dan mimoza

U subotu 21. siječnja u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ili Dan mimoza. Obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice  od 16 - 22. siječnja.

Cilj ove javnozdravstvene kampanje je podizanje svijesti javnosti, posebno žena o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv HPV-a, odazivu na Nacionalni program prevencije raka vrata maternice, te brige za vlastito zdravlje.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti primjenjujući gore navedene mjere. Bolest se sporo razvija, te je potrebno duže vrijeme između infekcije i razvoja bolesti raka. Postoji dovoljno vremena za preventivne preglede i jednostavan i bezbolan test kojim se otkriva ova bolest dok se nisu razvile maligne stanice.

Prehrana u prevenciji karcinoma

Mjesec studeni je posvećen prevenciji karcinoma. U Hrvatskoj dijagnozu karcinoma godišnje dobije 25 000 građana, a 14 000 umire od ove opake bolesti.

Pravovremenim implementiranjem mjera primarne prevencije može se dosta učiniti na prevenciji karcinoma. Primarna prevencija karcinoma podrazumijeva edukaciju građana o rizičnim čimbenicima, te uklanjanje rizika i usvajanje zdravih životnih navika.

Tim povodom Liga protiv raka grada Drniša organizira predavanje na temu "Hrana u prevenciji karcinoma" koje će održati magistra nutricionizma Marija Živković. Polaznici predavanja moći će izmjeriti sastav tijela pomoću dijagnostičke vage, koja daje rezultate o udjelu mišićne mase, masnog tkiva, procjenu koštane mase i vode u tijelu.

Predavanje će se održati u ponedjeljak 07.11.2022. godine u 16 sati u dvorani Društvenog doma 2. kat K. Zvonimira 10, Drniš.

Dan mimoza - 15. Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

1

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, 15. siječnja 2022., i Tjedne prevencija raka vrata maternice, od 17. do 23.01.2022.

Cilj ove javnozdravstvene kampanje je osvijestiti žene o važnosti prevencije raka vrata maternice, te odazivu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Ovim programom obuhvaćene su žene u dobi 25 do 64 godina starosti, koje dobivaju poziv na PAPA test svake 3 godine. Važno je odazvati se, ukoliko niste u mogućnosti doći na određeni termin zatražite zamjenski putem besplatnog telefona koji dobijete na pozivu. Cilj programa je smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60 posto osam godina od početka programa i smanjiti smrtnost za 80 posto 13 godina od početka programa.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivne preglede kod ginekologa. Razlog ovih dobrih mogućnosti prevencije su što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik. Protiv HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija te je potrebno duže razdoblje između infekcije i nastanka raka. Postoji dovoljno vremena za preventivne preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti, dok se još nisu razvile zloćudne promjene.

Dakle, postoji sigurna i jednostavna zaštita od raka vrata maternice.

Napustila nas je Jelka Vranković

Napustila nas je Jelka Vranković, članica skupštine i upravnog odbora Lige protiv raka grada Drniša.

Jedna je od osnivača Lige protiv raka grada Drniša 2003. godine i od tada neprekidno je uključena u rad udruge, kao značajna karika u lancu djelovanja iste. Početni koraci udruge nisu bili jednostavni, ali Jelka je nesebično davala sebe, bilo da je bila u pitanju promocija preventivnog ili humanitarnog rada.

Tjekom dvadesetogodišnje borbe s karcinomom, dobila je mnoge bitke. Bez obzira na svoj teret bolesti, našla je riječi potpore i ohrabrenja za ljude koji su kretali u borbu s malignim bolestima. Učila ih je živjeti i promjeniti odnos prema životu i prema bolesti, jer čovjek je moćan i u zdravlju i u bolesti. Spoznavala je teškoće oboljelih i nedostatke sustava u liječenju karcinoma. Kroz rad u udruzi borila se kako podići kvalitetu života liječenih osoba, kao i njihovih obitelji. Davala je konkretne prjedloge i aktivnosti, te sudjelovala u realizaciji istih.

Njezina neiscrpna energija i ideje biti će nam izvor i snaga na ustrajnosti u daljnjem radu Lige protiv raka grada Drniša.

Sjećanje na našu Jelku prožeto je brojnim zajedničkim trenucima koje je nemoguće staviti u nekoliko redaka. Emocije ispunjene strepnjama, strahom, suzama ali i smjehom i pjesmom, uspjesima i neuspjesima. Ponosni smo šta si bila dio ove udruge, a neizmjerno tužni zbog preranog odlaska.

Počivala u miru Božjem!

Dan narcisa – 27.03.2021.

Drugu godinu zaredom nažalost nismo u mogućnosti obilježiti Dan narcisa. Smisao ove javnozdravstvene kampanje je upravo okupljanje većeg broja sudionika.

Kao odgovorni pojedinci i Udruga, poštovat ćemo propisane epidemiološke mjere, te se aktivnost neće održati na trgu kako je uobičajeno. Ne želimo sebe ni druge izložiti riziku širenja Covid-19.

Putem elektronskih medija želimo potaknuti na razmišljanje i djelovanje o preventivnim pregledima i odazivu na Nacionalni program prevencije raka dojke. Također želimo upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izliječenih.

Jednako važno je upozoriti žene mlađe od 50 godina starosti, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom, da u dogovoru sa svojim obiteljskim liječnikom zakažu odgovarajući preventivni pregled. U Domu zdravlja Drniš bez dugotrajnog čekanja, na crvenu uputnicu može se obaviti ultrazvuk dojki.

Svi smo obavezni na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju, kao najvećem bogatstvu pojedinca.

Svi naši članovi koji nisu, a žele uplatili članarinu mogu to učiniti u prostorijama Lige protiv raka grada Drniša - radnim danom od 8 do 10 sati.

Dan ružičaste vrpce

1

Listopad je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke poznat kao "Ružičasti listopad". Tim povodom prve subote u listopadu obilježava se Dan ružičaste vrpce. To je humanitarna javnozdravstvena kampanja, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Liga protiv raka grada Drniša do sada se svake godine uključivala u ovu javnozdravstvenu kampanju izlaskom na trg s volonterima i podjelom informativnog materijala građanima. Ove godine zbog novonastale situacije COVID-19 Liga ne izlazi na trg sa svojim volonterima, nego obilježava Dan ružičaste vrpce putem naše web stranice i Facebook-a.

Poruka je uvijek ista: rak dojke se ne može spriječiti, ali ranim otkrivanjem se može izliječiti. Ovim putem želimo poslati poruku o odlasku na redovite preventivne preglede koji spašavaju živote. Isto tako dajemo snažnu potporu ženama koji se bore s rakom dojke, te se prisjećamo onih koje su izgubile životnu bitku. Smrtnost se konačno smanjuje, što pokazuje da se što radimo kroz javnozdravstvene kampanje i edukacije ima smisla – ipak nas žene čuju.

Informacija za sve naše sugrađanke koje do sada nisu upoznate da u DZ Drniš mogu obaviti UZ dojke na crvenu uputnicu u dogovoru sa svojim obiteljskim liječnikom.

U Drnišu mobilni mamograf za žene koje su dobile poziv!

Za potrebe provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, narednog tjedna, od 23. do 25. listopada, uz drniški Dom zdravlja obavljat će se mamografija u mobilnom mamografu.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50. do 69. godine života. U okviru programa žene se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice).

Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine, dok žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke moraju čak i ranije. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25 do 30%.

Snimanje je namijenjeno ženama koje inače dobivaju pozive za mamografiju te je predviđeno za žene bez simptoma povezanih s rakom dojke. Žene koje su dobile pozivna pisma moraju ih donijeti sa sobom na snimanje i po mogućnosti ponijeti zdravstvenu iskaznicu te prethodno ispuniti upitnik koji se nalazi u omotnici.

Nakon dvostrukog očitanja, nalaze mamografije dobit će poštom na kućnu adresu, stoji u priopćenju doktorice Suzi Vatavuk, koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Šibensko – kninsku županiju.

Izvor: Radio Drniš

  • 1
  • 2

Iskreno i od srca se zahvaljujemo svima koji nesebično i s ljubavlju pomažu rad naše udruge! Vaše novčane priloge možete uplatiti na žiro račun broj: HR6124070001100618185 (OTP banka d.d. Hrvatska).