Liga protiv raka Grada Drniša, Kralja Zvonimira 10; 095 884 7499; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ukoliko i Vi želite pomoći radu Lige obratite nam se preko kontakt podataka koji se nalaze ovdje.

Aktivnosti udruge

Humanitarni koncerti

Mjesec Studeni je MJESEC BORBE PROTIV RAKA, pa smo nastojali svake godine to obilježiti na najbolji način.

10. 11. 2004. godine organizirali smo u crkvi Gospe od Žužarija u Drnišu koncert Klape Maslina iz Šibenika. Za ovaj koncert vladao je veliki interes jer su sredstva prikupljena ovim putem bila namijenjenom mladom operiranom članu naše Lige Anti Ivaniševiću . U kupnju ulaznica uključile su se gotovo sve radne organizacije , ustanove , obrtnici, sve župe i župnici te građani.

30. 11. 2005. godine Klapa Kambi iz Kaštela održala je koncert u Crkvi Gospe od Ružarja u Drnišu.

27. 01. 2006 godine Klapa Lanterna iz Šibenika održala je također koncert u crkvi Gospe od Ružarja . Sredstva prikupljena ovim putem bila su namijenjena mladom operiranom članu Hrvoju Radelji . Sredstva su upućena na njegov račun.

Sistematski pregledi

Prvi preventivni pregled dojki organiziran je 22. 11. 2003. godine koji je obavio dr. Kapitanović ( pregledano 40 žena)

U nekoliko navrata vršili smo preventivne preglede dojki (dr. Berović iz Šibenika), a uključila se i dr. Marija Skelin Čupić.

12. 05. 2007 u suradnji s Ligom iz Splita organizirali smo ultrazvučni pregled dojki u prostorima Crvenog Križa i Lige (bivše socijalno) dr. Onkolog i Kirurg . Pregledano oko 70 žena.

07. mjesec 2003. godine u Drniš dolazi mobilni mamograf iz EUROPA DONNA Zagreb , tom prigodom je pregledano 168 žena.

U vremenu od 2000. do 2007. godine pregledano je oko 600 žena ultrazvučnim i mamografskim pregledima.

Dani narcisa

Narcis je uzet kao simbol buđenja, nade i novog života u cijelom svijetu i toga dana prodaju se donirani cvjetovi narcisa, a prikupljena sredstva koriste se u prevenciji karcinoma dojke.

Svake godine obilježavali smo «DAN NARCISA». Članovi Skupštine Lige i volontere iz Srednje škole Drniš na 5 – 6 punktova prodavali su narcise. Pored Drniša imali smo punktove u Miljevcima i Oklaju.

2007 i 2008. godine naše volonterke su sudjelovale u prodaju narcisa u Kninu sa volonterkama iz Knina, te prikupljena sredstva su donirana drniškoj Ligi protiv raka .

Udruga se uključuje u akcije Dana ružičaste vrpce koje je posvećena prevenciji karcinoma dojke .
Također smo odrađivali sve akcije koje organizira HLPR Zagreb i Forum EUROPA DONNA.

Predavanja

24. 11. 2004. godine u Pučkom učilištu Drniš, održano je predavanje na temu Obitelj – stres, predavač je bila dr. Josipa Škarica iz Šibenika.

23. 11. 2007 za maturante srednje škole «Ivana Meštrovića» Drniš, dr. Marija Skelin – Čupić, spc. Ginekologije i dr. Jana Škarica i dr. Jana Škarica spc. Školske medicine održale su predavanje o spolno-prenosivim bolestima i HPV.

29. 11. 2007. godine dr. Filip Grubišić –Čabo spc. Onkolog održao predavanje na temu kako spriječiti nastanak karcinoma.

Duhovna zadaća

Vjerska sloboda jedno je od temeljnih ljudskih prava. Svojom duhovnom zadaćom obitelj čuva, njeguje i širi vjersku istinu, religijsku kulturu i vrijednosti koje su ujedno i sastavni dio kulture čovječanstva.

Jedna od naših zadaća je da našim članovima omogućimo izlete, odnosno posjete vjerskim mjestima. U svom ozdravljenju pojedinac traži pomoć i na svom duhovnom putu koji je njegov osobni izbor, a mi smo tu kao Udruga da im to i omogućimo.

Prvo hodočašće koji smo organizirali bio je 2003. godine u Međugorje.

2004. godine ponovo odlazimo u Međugorje pod motom «Idemo na mjesto vjere, utjehe i nade». Ovoga puta idemo sa 2 autobusa, gdje nam se pored operiranih članova pridružuju i ostali naši sugrađani i nekoliko liječnika iz Šibenika. Duhovni voditelj puta bilo je fra. Mete Gverić.

26. 05. 2005. godine opet krećemo u Međugorje na put kreće 18 operiranih i ostali članova Lige . Za Ligu iz Drniša organizira je misa. Duhovni voditelj puta je dr.Josipa Škarica iz Šibenika.

27. 05. 2006. godine odlazak u Međugorje na 2 dana .Od ukupno 43 osobe bilo je 16 operiranih članova Lige. Prisustvovali smo misi namijenjenoj za ozdravljenje . Duhovni voditelj puta bila je Živana Polimac iz Šibenika.

Ostale aktivnosti

07. 12. 2007. godine organiziramo blagdansko okupljanje osoba operiranih od karcinoma te uz druženje i zakusku nazočne je pozdravio gradonačelnik Ante Dželalija i do-gradonačelnica Vlatka Duilo te im uručila kalendare za 2008. godinu.

22 i 23. 10. 2004. godine sudjelujemo na Skupštini EUROPA DONNA Zagreb, na kojoj je bila prisutna Ana Pokrovac. Na istoj Skupštini je pohvaljen rad LPR Drniš.

Od 18. i 21. 05. 2006. godine u Zagrebu se održavao kongres EUROPA DONNA na kojoj su bile nazočne Tihana Bilić i Jelka Vranković.

30. 09. 2206. Skupština u Zagrebu . Primljeni smo u člansto Lige Hrvatske . NA skupštini je bila Slavica Sunara.

U 9 mjesecu 2006 godine poslali smo projekt «Socijalni program» MZSS – Zagreb kojeg su sačinile Jadranka Mrđen , Jelka Vranković uz pomoć Zvjezdane Baić – Zeljak iz Udruge «ZvoniMir». Na međunarodnom simpoziju u Zagrebu pod nazivom Rak vrata maternice bila je Ana Pokrovac i Mira Knez.

Dana 24. i 25. 11. 2006. godine u hotelu Mursa u Osjeku Udruga Europa DONNA Hrvatske organizira sastanak predstavnika svih Udruga Predavanje su održali poznati osječki onkolozi, a drugi dan bio je za druženje članova Udruga i posjet Aljmašu i Ovčari. Na susretu su bile Jadranka Mrđen i Jelka Vranjković.

U nekoliko navrata bili smo u posjeti Općoj bolnici Knin- Odjel za produženo liječenje, te tom prigodom uručile pelena i zavojni materijal (koje smo dobili donacijom) te voće i kolače. Uvijek smo bili primljeni sa velikom oduševljenjem.

Članice Lige sudjelovale su u pripremi Martinja 10. 11. 2005. godine i ispekle kolače, organizator je bio Pučko učilište , a dio sredstava je bio uplaćen Ligi Drniš.

2006. godine, pomagali smo u organizaciji proslave 15-godišnjice 142.brigade HV.

24. 11. 2006. godine sudjelovali smo na okruglom stolu o upravljanju udrugama. Na istoj je bila Tihana Bilić.

Organizirali smo u Gradskoj kavani aukciju slika zajedno sa LIONOS klubom iz Šibenika. Svoje slike su izlagale Silvija Sunara, Maja Pavlin, Marija Knežević, Mile Sunara i Ana Živković , a nekoliko ljudi je donijelo svoje slike iz kuće. Sredstva su bila donirana za kupnju ultrazvuka.

16. 06. 2006. godine organizirali smo protest gradom da se skrene pozornost na ljude oboljele od malignih bolesti i da uđe u saborsku proceduru donošenje NACIONALNOG PROGRAMA «M A M A».

16. 10. 2007. godine članice Udruge Mira Knez, Jelka Vranković i Zdenka Kunac borave u Kninu kako bi im grupi aktivistica pomogle u osnivanju Lige u Kninu.

2007. godine Ministarstvo Zdravstva odobrena Nacionalni programa prevencije karcinoma dojke «MAMA», a Liga daje svoj doprinos u provedbi unutar nacionalnog programa.

U nekoliko navrata članice Lige gostovale su na Radio Drnišu te govorile o akcijama Lige, obavještavale građanstvo o svom radu i drugo.

Iskreno i od srca se zahvaljujemo svima koji nesebično i s ljubavlju pomažu rad naše udruge! Vaše novčane priloge možete uplatiti na žiro račun broj: HR6124070001100618185 (OTP banka d.d. Hrvatska).