Liga protiv raka Grada Drniša, Kralja Zvonimira 10; 095 884 7499; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ukoliko i Vi želite pomoći radu Lige obratite nam se preko kontakt podataka koji se nalaze ovdje.

Liga protiv raka Grada Drniša

Liga protiv raka grada Drniša osnovana je u 26. 06. 2003. godine. To je nevladina, neprofitabilna, nestranačka i humanitarna udruga. Cilj i svrha Udruge je podizanje svijesti pučanstva o problemu raka te prevencija i pomoć oboljelima i njihovim obiteljima.

Animacija i edukacija stanovništva u zajednici vodi ka zdravijem i humanijem životu.

Predgovor

Zašto je nastala liga protiv raka grada Drniša?
Nije nam bila namjera preuzeti ulogu zdravstvenih radnika i govoriti o liječenju malignih (zloćudnih) bolesti, već nam je namjera ukazati na problem sve prisutnije bolesti, educirati što više stanovništva da što bezbolnije prebrode svoje zdravstvene poteškoće. S tom svrhom se okupila grupa entuzijasta koja djeluje .

Kako smo počeli

2000 godine na incijetivi Slavice Sunare, medicinska sestra u Domu Zdravlja Drniš, nas nekolicina entuzijasta Zdenka Kunac, profesor pedagogije i socijologije, Mira Knez, Jelka Vranković, Jadranka Mrđen, Tihana Bilić, Ana Pokrovac, Bekira Buljević i Ante (Tonci) Bitunjac odlučili smo nešto učiniti za našu lokalnu zajednicu, za naš grad. S obzirom da smo svi u duši humanitarci, odlučili smo osnovati Ligu protiv raka grada Drniša.

Prvi cilj nam je bio pomoć u kupnji ultrazvuka za Dom Zdravlja Drniš. Sva početna sredstva prikupljena prodajom kolača, narcisa i aukcijom slika bila se usmjerena na poseban račun Doma Zdravlja Drniš.

Nastavi čitati

Program udruge

Ciljevi programa

 1. Opći cilj programa je unapređenje zdravlja stanovništva, stalnim usvajanjem znanja i promocijom prevencije usklađenom s nacionalnim programima raka.
 2. Smanjenje rizika u zdravstvenom stanju pojedinih skupina stanovništva, podizanje kvalitete života te mjenjanje navika štetnih po zdravlje i usvajanje po zdravlje korisnih navika.
 3. Povećati osviještenost o važnosti mentalnog zdravlja oboljelih od raka i članova njihovih obitelji.
 4. Suradnja sa drugim humanitarnim udrugama sličnih ciljeva.

Aktivnosti programa

Programi koje provodi naša udruga pozivaju se na Nacionalne programe koje je usvojila i Vlada RH. Isti su ujedno i u skladu sa Nacionalnim strategijama prevencije i ranog otkrivanja raka koje su sastavni dio cjelokupne strategije zdravstva i u skladu sa rezolucijom o prevenciji i kontroli karcinoma koju je usvojila Svjetska zdravstvena skupština 2005.g. u Genevi.

Države u kojima postoji kontinuitet preventivnog pregleda imaju manje stope smrtnosti od raka i duže preživljavanje što je ujedno i cilj nacionalnog programa i programa koje provodi naša Udruga.

Nastavi čitati

Aktivnosti udruge

Humanitarni koncerti

Mjesec Studeni je MJESEC BORBE PROTIV RAKA, pa smo nastojali svake godine to obilježiti na najbolji način.

10. 11. 2004. godine organizirali smo u crkvi Gospe od Žužarija u Drnišu koncert Klape Maslina iz Šibenika. Za ovaj koncert vladao je veliki interes jer su sredstva prikupljena ovim putem bila namijenjenom mladom operiranom članu naše Lige Anti Ivaniševiću . U kupnju ulaznica uključile su se gotovo sve radne organizacije , ustanove , obrtnici, sve župe i župnici te građani.

30. 11. 2005. godine Klapa Kambi iz Kaštela održala je koncert u Crkvi Gospe od Ružarja u Drnišu.

27. 01. 2006 godine Klapa Lanterna iz Šibenika održala je također koncert u crkvi Gospe od Ružarja . Sredstva prikupljena ovim putem bila su namijenjena mladom operiranom članu Hrvoju Radelji . Sredstva su upućena na njegov račun.

Nastavi čitati

Donatori

Donatori u provođenju aktivnosti Lige

 • Prostor za rad udruge ustupila je Uprava grada Drniša
 • Dom Zdravlja Drniš ustupio ordinaciju za ultrazvučne preglede,
 • Dobrovoljni prilozi od građana, tvrtki, ustanova i drugih institucija i članarina,
 • Radio Drniš vrši besplatno usluge informiranja za Ligu Protiv Raka Drniš
 • Grad Drniš svojim proračunom planira odrađeni iznos za Udrugu.
 • Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi
 • Zavod za javno zdravstvo županije Šibensko-Kninske na čelu s Ravnateljicom Dr, Suzi Vatavuk
 • Crveni križ
 • Neven Matić, Tihana Bilić i Marina Brakus, besplatno su za Ligu vodili financijske knjige.
 • Firma Informacijske tehnologije j.d.o.o. besplatno održava web stranice Lige.

Ukoliko i Vi želite pomoći radu Lige obratite nam se preko kontakt podataka OVDJE.

Vaše novčane priloge možete uplatiti na žiro račun broj: HR6124070001100618185 (OTP banka d.d. Hrvatska)

Zahvaljujemo svima ostalima koji nesebično i s ljubavlju pomažu rad naše udruge!

Iskreno i od srca se zahvaljujemo svima koji nesebično i s ljubavlju pomažu rad naše udruge! Vaše novčane priloge možete uplatiti na žiro račun broj: HR6124070001100618185 (OTP banka d.d. Hrvatska).