Liga protiv raka Grada Drniša, Kralja Zvonimira 10; 095 884 7499; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ukoliko i Vi želite pomoći radu Lige obratite nam se preko kontakt podataka koji se nalaze ovdje.

U Drnišu obilježen Dan ružičaste vrpce

Liga protiv raka grada Drniša po 20. put je obilježila Dan ružičaste vrpce. To je preventivna akcija koja je posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Toga dana dajemo potporu ženama koje se bore s ovom opakom bolesti, te se prisjećamo i onih koje su izgubile životnu bitku.

Prema zadnjim dostupnim statističkim podacima na godišnjoj razini u Hrvatskoj oko 2700 žena oboli, a 790 izgubi životnu bitku. Ovo je surova stvarnost, osobito jer se dobna granica spušta prema mlađim dobnim skupinama. Važno nam je upozoriti žene na važnost preventivnih pregleda, kao i na odaziv na nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, kojim su obuhvaćene žene u dobi od 50 do 69 godina starosti. Svake dvije godine one dobiju na kućnu adresu poziv za mamografski pregled s točnim terminom. Odaziv na Nacionalni preventivni program je 60%, dok je cilj minimum 80%.

Nastojali smo upozoriti žene mlađe od 50 godina da vode brigu o svom zdravlju i u dogovoru s obiteljskim doktorom zakažu potreban preventivni pregled. Također smo informirali žene o dostupnosti UZ pregleda u Domu zdravlja Drniš, koje obavlja radiolog dr. Berović.

Rak dojke se ne može spriječiti, ali ranim otkrivanjem se može izliječiti. Smrtnost se napokon smanjuje, a to pokazuje da sve što radimo kroz edukacije i javnozdravstvene kampanje ipak ima efekta – ipak nas žene čuju.

Mnogi naši sugrađani danas su posjetili štand Lige i dobili potreban informativni materijal. Volonteri Lige se ovim putem svima zahvaljuju, jer su doprinijeli da još jedna javnozdravstvena akcija protekne uspješno.

Iskreno i od srca se zahvaljujemo svima koji nesebično i s ljubavlju pomažu rad naše udruge! Vaše novčane priloge možete uplatiti na žiro račun broj: HR6124070001100618185 (OTP banka d.d. Hrvatska).