Liga protiv raka Grada Drniša, Kralja Zvonimira 10; 095 884 7499; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ukoliko i Vi želite pomoći radu Lige obratite nam se preko kontakt podataka koji se nalaze ovdje.

Projekt je financirala Europska unija iz programa Europske snage solidarnosti.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Lige protiv raka grada Drniša.

AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EU ♦ EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI

Info pult "Dan mimoza" i predavanje "Prevencija raka vrata maternice"

Volonteri Lige protiv raka grada Drniša organizirali su dana 26.01.2024. godine na Gradskom trgu info pult povodom "Dana mimoza" nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice u sklopu projekta "Učini nešto danas za bolje sutra" koji je u cijelosti financiran od Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Održali su i info kampanju "Budi aktivan" u kojem su informirali i poticali naše sugrađane na važnost vježbanja i brige o vlastitom zdravlju.

Želja je potaknuti i osvijestiti djevojke i žene na važnost preventivnih pregleda i odaziva na Nacionalne programe ranog otkrivanja raka vrata maternice kao i redovni odlasci na PAPA testove.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivne preglede kod ginekologa. Razlog ovih dobrih mogućnosti prevencije su što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik. Protiv HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija te je potrebno duže razdoblje između infekcije i nastanka raka. Postoji dovoljno vremena za preventivne preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti, dok se još nisu razvile zloćudne promjene.

Također je održano predavanje "Prevencija raka vrata maternice" koje su održale dr. Suzi Vatavuk spec. epidemiologije iz ZZJZ Šibensko-kninske županije i spec. školske medicine Ena Ćaće. Predavanje se održalo dana 26.01.2024. godine u prostorijama Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
1. INFO PULT - PREDAVANJE POVODOM DANA MIMOZA 157 KB PDF

Iskreno i od srca se zahvaljujemo svima koji nesebično i s ljubavlju pomažu rad naše udruge! Vaše novčane priloge možete uplatiti na žiro račun broj: HR6124070001100618185 (OTP banka d.d. Hrvatska).